Szakterület bemutatása

Szakterület bemutatása

Dietetika – a gyógyító táplálkozástudomány


A dietetika az orvostudomány és a táplálkozástudomány határterülete, amely az emberi táplálkozás egészségmegőrző, betegségmegelőző és gyógyító szerepével foglalkozik. Célja, hogy tudományos alapokra építve segítsen a megfelelő étrend kialakításában – akár egészséges embereknél, akár különféle betegségek fennállása esetén.

A dietetika fő feladatai:

  • Egészséges táplálkozás népszerűsítése és oktatása.
  • Különféle betegségekhez kapcsolódó diéták összeállítása (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, gyulladásos fekélyes bélbetegségek és más emésztőrendszeri betegségek, táplálékallergiák esetén).
  • Krónikus betegségek étrendi kiegészítő kezelése.
  • Alultápláltság, túlsúly és elhízás kezelése személyre szabott táplálkozási tervvel.
  • Klinikai táplálásterápia támogatása kórházi környezetben (pl. enterális/parenterális táplálás).


Kik foglalkoznak dietetikával?

A dietetikus felsőfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember, aki:

  • táplálkozástudományi és orvosi alapismeretekkel rendelkezik,
  • képes egyéni étrendi tanácsot adni,
  • részt vesz az egészségfejlesztésben, prevencióban és a rehabilitációban,
  • segít a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzésében és kezelésében.


Hol találkozhatunk dietetikával?

  • Kórházakban és klinikákon (pl. belgyógyászat, onkológia, sebészet ),
    háziorvosi praxisokban,
  • közétkeztetésben (pl. iskolák, óvodák, idősek otthona),
  • sportegészségügyben,
  • magánrendeléseken, egészségközpontokban.


Miért fontos a dietetika?
A helyes táplálkozás nemcsak a jó közérzet és a fizikai teljesítőképesség alapja, hanem számos betegség (pl. szív-érrendszeri betegségek, daganatok, gasztroenterológiai és anyagcserezavarok) megelőzésének és kezelésének is kulcsa. A dietetika tudományos alapokon, egyéni szükségletekre szabott módon segít eligazodni a gyakran ellentmondásos táplálkozási tanácsok világában.

Kollégáink

Csikor Szandra

Csikor Szandra

dietetikus

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karán végeztem 2016-ban dietetikusként. Ezt követően a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban kezdtem dolgozni dietetikusként 2019-ig, ahol a szakrendelés mellett mesterséges táplálásban részesülő betegek koordinálása volt a fő szakterületem. Heti rendszerességgel tervezek bölcsődés, óvodás és iskolás korú gyermekeknek diétás és normál étlapot.

Fő érdeklődési területem az emésztőendszeri betegségek dietetikája ( Crohn-betegség, colitis ulcerosa, IBS, epe, máj és hasnyámirigy betegségek) valamint a cukorbetegek táplálkozása. A közeljövőben ezen a két  - gasztroenterológiai és diabetológiai -  szakterületen szeretném tovább fejleszteni a tudásomat,  hogy minél naprakészebb tudással tudjak segíteni.

 

 

 

Online időpontfoglalás

Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek! Kérjük, engedélyezze a sütiket, az oldal megfelelő működéséhez, és hatékonyabbá tételéhez.

Süti beállítások Adatvédelmi tájékoztató

Az alábbiakban szabályozhatja a sütiket:

Funkcionális sütik
Ezek a cookie-k növelik az oldal funkcionalitását azáltal, hogy néhány információt tárolnak az Ön beállításairól. Ilyen például a weboldalon kitöltött adatok megőrzése.

Statisztikai sütik
Ezek a cookie-k segítenek bennünket abban, hogy értékeljük weboldalunk teljesítményét, fejlesszük a tapasztalatok alapján az Ön felhasználói élményét.

Közösségi média és marketing sütik
Az Ön böngészési szokásaira, érdeklődési körére vonatkozó adatokat gyűjtő - jellemzően harmadik féltől származó – sütik, amelyek a személyre szabott reklámok megjelenítését teszik lehetővé.

Tájékoztatjuk, hogy a választás eltárolásához egy cookie-t kell használnunk, hogy kegközelebb is emékezzünk, ha ebben a böngészőben nyitja meg weboldalunkat.

Részletek a Cookie-k kezeléséről...