Szakterület bemutatása

Dietetika – a gyógyító táplálkozástudomány
A dietetika az orvostudomány és a táplálkozástudomány határterülete, amely az emberi táplálkozás egészségmegőrző, betegségmegelőző és gyógyító szerepével foglalkozik. Célja, hogy tudományos alapokra építve segítsen a megfelelő étrend kialakításában – akár egészséges embereknél, akár különféle betegségek fennállása esetén.
A dietetika fő feladatai:
- Egészséges táplálkozás népszerűsítése és oktatása.
- Különféle betegségekhez kapcsolódó diéták összeállítása (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, gyulladásos fekélyes bélbetegségek és más emésztőrendszeri betegségek, táplálékallergiák esetén).
- Krónikus betegségek étrendi kiegészítő kezelése.
- Alultápláltság, túlsúly és elhízás kezelése személyre szabott táplálkozási tervvel.
- Klinikai táplálásterápia támogatása kórházi környezetben (pl. enterális/parenterális táplálás).
Kik foglalkoznak dietetikával?
A dietetikus felsőfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember, aki:
- táplálkozástudományi és orvosi alapismeretekkel rendelkezik,
- képes egyéni étrendi tanácsot adni,
- részt vesz az egészségfejlesztésben, prevencióban és a rehabilitációban,
- segít a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzésében és kezelésében.
Hol találkozhatunk dietetikával?
- Kórházakban és klinikákon (pl. belgyógyászat, onkológia, sebészet ),
háziorvosi praxisokban, - közétkeztetésben (pl. iskolák, óvodák, idősek otthona),
- sportegészségügyben,
- magánrendeléseken, egészségközpontokban.
Miért fontos a dietetika?
A helyes táplálkozás nemcsak a jó közérzet és a fizikai teljesítőképesség alapja, hanem számos betegség (pl. szív-érrendszeri betegségek, daganatok, gasztroenterológiai és anyagcserezavarok) megelőzésének és kezelésének is kulcsa. A dietetika tudományos alapokon, egyéni szükségletekre szabott módon segít eligazodni a gyakran ellentmondásos táplálkozási tanácsok világában.
Kollégáink

Csikor Szandra
dietetikus
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karán végeztem 2016-ban dietetikusként. Ezt követően a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban kezdtem dolgozni dietetikusként 2019-ig, ahol a szakrendelés mellett mesterséges táplálásban részesülő betegek koordinálása volt a fő szakterületem. Heti rendszerességgel tervezek bölcsődés, óvodás és iskolás korú gyermekeknek diétás és normál étlapot.
Fő érdeklődési területem az emésztőendszeri betegségek dietetikája ( Crohn-betegség, colitis ulcerosa, IBS, epe, máj és hasnyámirigy betegségek) valamint a cukorbetegek táplálkozása. A közeljövőben ezen a két - gasztroenterológiai és diabetológiai - szakterületen szeretném tovább fejleszteni a tudásomat, hogy minél naprakészebb tudással tudjak segíteni.
Online időpontfoglalás